Ty też możesz zostać ŚWIĘTYM MIKOŁAJEM

Kochany Panie Mikołaju,
My tak czekamy każdej zimy,
Dlaczego zawsze Pan przychodzi
do nas Gdy śpimy ?

Tym razem Mikołaj przyszedł  do dzieci które nie spały, ale czekały na świetlicy brzozowskiego  szpitala , na Oddział Dziecięcy. Spotkanie rozpoczęło się od powitania Mikołaja piosenką „ Kochany Panie Mikołaju”, zaśpiewaną przez Julię Skwara, ucz. kl. V Szkoły Podstawowej w Brzozowie i ucz. Państwowej Szkoły Muzycznej w Sanoku. Kolejne piosenki: „ Piosenka świąteczna”, „Coraz bliżej święta”, wprowadziły wszystkich w świąteczny nastrój i oczekiwania na prezenty. Ten moment, sprawił wszystkim wiele radości. Paczki  dla dzieci kryły piękne pluszaczki, słodycze, soczki, owoce,  a te dla dorosłych ( z innych oddziałów : książki, kosmetyki i inne drobiazgi).Część dzieci, ze względu na konieczność przebywania w izolatce, nie mogła wziąć  udziału  w ogólnym spotkaniu, ale aniołki i Mikołaj dostarczyli  im prezenty do sal.

Po skończonych odwiedzinach najmłodszych pacjentów, Mikołaj udał się na niemal  wszystkie oddziały szpitalne, przeszedł poradnie gdzie pacjenci czekali w kolejkach do lekarzy, częstując słodyczami.  Radość na twarzach, uśmiech, fotografowanie się z Mikołajem, świadczyły, że chorzy choć na moment zapominali o kłopotach i problemach  z jakimi tu przybyli.

Wszystko to zostało zorganizowane przez Fundację Promocji Zdrowia im. dr n. med. Stanisława Langa, co jest już stałym jej działaniem. Fundacja przygotowała 30 paczek na oddziały (m.in. na Hematologię, na którą nie ma  wstępu, ale można było podać przez personel ).W przygotowaniu  Mikołaja pomagali wolontariusze ZSO w Brzozowie. Oni też wcielili się w rolę Mikołaja      i aniołków, jako pomocników. Wykonali  piękną pracę.

Wszystko to było  możliwe, dzięki otwartości  serca darczyńców, którym z tego miejsca składamy podziękowania:

Panu Wacławowi Bieńczak,  właścicielom Perfumerii Uroda, firmie Lambertz Polonia z Rudy Śląskiej,  uczniom ZSO w Brzozowie , Joannie i Bartoszowi Rogała i osobie  anonimowej.

Z okazji zbliżających się  świąt, Zarząd  Fundacji składa wszystkim darczyńcom, przyjaciołom najlepsze życzenia:

Prawdziwie radosnych Świąt Bożego Narodzenia,

aby ten szczególny czas był dla wszystkich okresem wyciszenia,

wypoczynku oraz prawdziwej radości i miłości.

Niech Nowy Rok 2017 będzie szczęśliwy w osobiste doznania

i spełnia wszelkie zamierzenia zawodowe i osobiste.

W imieniu  Zarządu Fundacji Promocji   Zdrowia

Wiceprezes Anna Mendyka